2013-07-06 17:50:21• hírek • refszatmar.eu

Díjat vehettek át a magyar országházban

Győrbíró Sándor kiskolcsi lelkész és felesége Győrbíróné Balogh Csilla vallástanárnő számolt be arról a programról, amiért a parlamentben díjat is átvehettek.

A lelkész elmondta, hogy az elmúlt héten egy európai nemzetközi konferencián vettek részt Kecskeméten, majd ezután Budapestre utaztak, ahol átadták az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány Közép európai ökocivilizációs programja keretében a díjakat. Győrbíró Sándor volt az egyedüli lelkész a Közép és Kelet európai régióból, akit díjaztak ezen a versenyen.

Miről is szólt ez a több részből álló akció? Az első mozzanata a versenynek az ún. Csillagének a Földért, ami elmúlt ősszel indult. Ennek a lényege, hogy a gyermekek mindazokat a régi betlehemes mondókákat, amiket az őseink szeretettel gyakoroltak, felelevenítsék. Tavasszal a program következő részén a gyermekek különböző plakátokat készítettek arról, hogy hogyan kell védeni az élő fát. A plakátokat nagy odaadással készítettek el és mutattak be a gyermekek különböző intézményekben.

A Kiskolcsi Református Egyházközség fiataljai az ún. Aranycsapat méltó volt nevéhez, mert az első helyet érte el a pontvadászatban. Ezért jutalomkirándulásban vesznek részt egy hétig a Dalmát-tengerparton féláron, ami nagy élmény lesz a gyermekek számára. A harmadik mozzanata a versenynek az adománygyűjtés, amit egy bankszámlára kellett elhelyezni. A Kongói Demokratikus Köztársaságból Kecskeméten részt vett egy férfi, aki nagyon jól beszélt magyarul és bemutatta azt az eredményt, amit az összegyűjtött adományokból sikerült megvalósítani. Orvosi rendelőket újítottak fel, berendeztek egy szülőszobát, gyógyszereket vettek, az ottani iskolákat is támogatták, finanszírozták a diákok továbbtanulását és a cipős doboz nagyságú adományok is nagy örömöt szereztek az ottaniaknak.

Székely kapuk zöld kapuk elnevezést is megkapta a program és a díj. Székely, mert a székelyek azok, akik a leghűbben megőrzik a hagyományokat. Zöld, mert a vigyáznunk kell a körülöttünk levő. Természetre. Nagy élmény volt a lelkipásztor számára az is, hogy felekezettől függetlenül, szinte minden egyház képviseltette önmagát, megmutatván, hogy a szeretetet felülivel minden különbséget. Győrbíró elmondta, hogy be lehet kapcsolódni ebbe a versenybe másoknak is, hiszen ősztől a program újraindul. Érdemes, mert megéri segíteni abból a kevésből, amink van, ráadásul egy jó közösségre is lelhet a jutalomkirándulásokon túl is az ember.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: